Ansioluettelo ja harrastukset
Suurin osa ansioluettelo-ohjeista kertoo, että sinun pitäisi puhua harrastuksista. Niin myös me suuressa osassa tapauksista. Mutta onko aina näin? Ei. Harrastuksista kertominen on aina tietysti tapauskohtaista. Koska tilaa on käytettävissä melko vähän, tulisi se hyödyntää parhaalla tavalla. Se voi tarkoittaa silloin, että harrastuksia ei mainita.
Miksi lisätä harrastukset ansioluetteloon
Suurin osa neuvoista kertoo, että se näyttää työnantajille, että sinä olet aktiivinen tekijä kenellä on muutakin elämää kuin pelkkä työ. Osaksi tämä on totta, mutta kuinka moni työnantaja todella luulee, että asia on niin mustavalkoinen. Tietyissä tapauksissa harrastuksia kuitenkin kannattaa tuoda esille, sillä se todella voi antaa hyvän kuvan. Asiaa voi myös miettiä vertailunäkökulmasta. Jos on kaksi hakijaa, joista toinen esimerkiksi ilmoittaa harrastuksekseen kuntoilun ja toinen kuka ei kerro mitään. Haettava työ on fyysisesti vaativaa niin silloin työnantaja voi mielessään puoltaa aktiivisesti liikkuvaa ihmistä.
Eli miksi harrastuksia tulisi lisätä osaksi CV:tä?
1. Harrastuksilla voi rakentaa kuvaa itsestä.
2. Niiden avulla voi erottua joukosta.
3. Harrastukset voivat kertoa taidoista, joita työssä tarvitaan.
Voivatko harrastukset olla negatiivinen asia CV:ssä
Äsken esitetyt positiiviset puolet voidaan myös kääntää negatiivisiksi. Liian pitkä lista harrastuksia voi näyttää siltä, että sitoutuminen työntekoon ei ole prioriteetti. Se voi kertoa, että uupuminen on mahdollista ja työssä jaksaminen ei ole kohdallaan. Liiallinen lista kaikesta mahdollisesta voi tuoda kuvan, ettet osaa kertoa itsestäsi kovin merkittäviä asioita tai ettei niitä ole. Turhia sepustuksia tulee välttää. Varmista, että harrastukset todella antavat positiivisen kuvan sinusta.
Milloin harrastukset kannattaa lisätä ansioluetteloon
Harrastuksia kannattaa lisätä ansioluetteloon silloin kun ne ovat oleellisesti merkittäviä ja tukevat sinun työhakemustasi. Itseisarvo niillä ei ole positiivinen vaan niiden tulee liittyä selkeästi työpaikkaan. Aina tietysti viittaus ei ole suora vaan joskus se nähdään kiertotietä, kuten hyvä fyysinen kunto voi kertoa, että tulet jaksamaan työssä.
Liika voi olla liikaa ja sen kanssa kannattaa varoa. Harvinaiset harrastukset voivat olla tapa erottua, mutta niiden voidaan katsoa vievän paljon aikaasi työltä. Muista, että työhaastattelussa voi joutua kertomaan aiheesta lisää. Ehkä harrastuksista kannattaa puhua lisää siellä tai mainita vasta ensimmäisen kerran silloin.
Selkeästi parhaat tilanteet harrastuksista kertomiselle ovat kun:
1. Voit perustella omaa jaksamisestasi työelämässä harrastuksien pohjalta
2. Voit perustella omaa osaamistasi tai erityisiä taitoja harrastuksien avulla.
3. Voit perustella motivaatiotasi tai sitoutumistasi harrastuksien avulla.
Muista, että ansioluettelo kannattaa rakentaa aina jokaisen työpaikan pohjalta erikseen ja määritellä kunkin työnantajan näkökulmasta mikä on merkittävää.