Työhaastattelu

Tässä artikkelissa tarkastelemme kuinka hyvä ansioluettelo voi yhdessä työhakemuksen kanssa olla avain työhaastatteluun pääsemiseksi. Käymme läpi mitä elementtejä työhaastatteluun pääsemiseksi vaaditaan ja lopuksi tarjoamme vinkit itse haastattelussa onnistumiseksi. Voit myös ladata kirjoituksen lopuksi valmiit työhaastattelukysymykset helpon harjoitteluvihkon muodossa.

Jotta ymmärtäisimme paremmin kuinka ansioluetteloa tulisi hyödyntää, tutustaan aluksi tarkemmin työhaastatteluun.

Ansioluttelo ja työhakemus – avaimet työhaastatteluun

Ennen työhaastatteluun pääsemisestä lähetetään normaalisti työhakemus sekä ansioluettelo. Molemmat ovat merkittäviä tekijöitä työpaikan saamiseksi. Molempien tavoite on saada sinut erottumaan joukosta, jotta sinut voitaisiin ylipäätänsä valita työhaastatteluun.

Lue lisää työhakemuksesta täältä.

Voit ladata valmiin ansioluettelomallin täältä ja aloittaa oman CV:n rakentamisen välittömästi.

Työhaastattelu

Jos onnistunutta työnhakua miettii niin silloin kolme tärkeintä elementtiä ovat ansioluettelo, työhakemus ja työhaastattelu. Näihin voit vaikuttaa. Tottakai sitä ennen tehty työ koulutuksen ja työhistorian sekä muiden kerättyjen taitojen muodossa ovat kaikkein merkittävimpiä, mutta seuraava askel on niiden oikea markkinointi. Kukaan ei voi tietää kuka on paras, jos kukaan ei kerro olevansa paras.

Työhaastattelu itsessään on neuvottelutilanne. Työnantajan tavoitteena on löytää paras mahdollinen työnhakija ja karsia heikommat pois joukosta. Hakijan tavoite on myydä itsensä sisään yritykseen ja selvittää tarkemmin onko työ itselle sopiva. Tarkoituksen on tonkia hyödyllistä tietoa molemmin puolin.

Usein haastattelu lähtee käyntiin työnantajan jo saatujen materiaalien pohjalta. Näitä ovat ansioluettelo ja työhakemus. Jos työhaastatteluun pääsee niin tietää näiden kahden olleen sen verran merkittäviä, että työnantaja on kiinnostunut. Niiden pohjalta edetään niin, että hakijasta yritetään saada selville kuinka hyvin hän sopii työtehtävään ja työpaikkaan eli työyhteisöön osaksi.

Työhaastatteluun kannattaa itsessään valmistautua todella paljon, koska sen hyöty on valtava. Samalla tavalla kuin sen saamiksi kannattaa käyttää ja laatia hyvin tunnollisesti CV ja työhakemus. Koska hakijoita on todennäköisesti paljon niin silloin mahdollisesti työpaikan eteen tehty työmäärä tulee osoittamaan voittajan.

Valmistautuminen on tärkeää myös, koska itse haastattelu saattaa olla hyvin lyhyt. Se voidaan pitää myös ryhmälle, joten sinun mahdollisuutesi loistaa ovat pienemmät. Silloin kokonaisuus ratkaisee.

Haastatteluun valmistautuminen on itsessään jo hyvää näyttöä. Se kertoo kahdellakin tavalla, että olet oikeasti kiinnostunut ja hyvä hakija. Olet ensinäkin halunnut tehdä työtä työpaikan saamiseksi eli olet luultavasti hyvin kiinnostunut paikasta. Toiseksi olet todennäköisesti hyvä työntekijä, koska haluat ottaa muutaman ylimääräisen askeleen hyvän työn tekemiseksi.

Työhaastatteluun valmistautuminen

Kuinka työhaastatteluun valmistatuminen tapahtuu? Haastattelua varten kannattaa käydä läpi kaikki tuotettu materiaali. Ota siis lähettämäsi hakemus ja cv esille ja ryhdy selaamaan niitä. Mieti mitä asioita haluat korostaa ja mitä muuta voisit tuoda pöytään. Pohdi myös hyviä esimerkkejä ja parhaita puoli kertomistasi asioista.

Tee vielä lisää taustatutkimusta yrityksestä, jotta osaat vastata kaikkeen siitä kysyttyyn. Se myös kertoo, että olet kiinnostunut työstä, jos sinulle ei tarvitse selittää kaikkia perusasioita.

Harjoittele erilaisia työhaastattelukysymyksiä. Se voi tapahtua ystävän tai puolison kanssa, koska ääneen puhutut vastauksen ovat pidemmälle hiottuja kuin pään sisällä mietityt. Voit myös kirjoittaa vastauksesi paperilla ja avata niitä sen kautta.

Itse haastattelua varten kannattaa selvittää kaikki käytännön asiat, kuten kuinka pääset paikan päälle ja mitä aiot pukea. Valmistaudu myös hyvän asenteen kanssa, lepää tarpeeksi ja lähde energisenä.

Lataa työhaastattelukysymykset

Työhaastattelua varten on järkevää valmistautua harjoittelemalla yleisimpiä kysymyksiä. Näitä kysymyksiä on useita. Olemme koonneet sinua varten yleisimmät niistä yhteen harjoitteluvihkoon. Voit ladata kysymykset ja vihkon koneellesi ja ryhtyä harjoittelemaan tulevaa haastattelua varten tai säilyttää niitä, kunnes haastattelu on edessä. Lataaminen on ilmaista.

Lataa työhaastattelukysymykset täältä.