Tarkastalemme kuinka ansioluettelon laatiminen tapahtuu oikeaoppisesti ja mitä sieltä oikein täytyy löytyä. Käymme kohta kohdalta läpi neuvoen, että millaista sopiva sisältö oikein on. Voit myös ladata valmiin ansioluettelomallin käyttöösi ja lähteä täyttämään sitä omanlaiseksesi.
Ansioluettelon laatiminen
Ansioluettelon laatimiseen kannattaa ottaa oikea asenne. Se on erittäin tärkeä raaka-aine ja vaikuttaa kokonaisuuteen. Pidä mielessä koko ajan, että lopputulos on erittäin tärkeä sinulle ja mahdollisesti vaikuttaa tuleviin työpaikkoihisi. Sijoituksena sen tekemiseen käytetty aika on siis erinomainen.
Hyvä ansioluettelon pituus on yhdestä kahteen sivua, mutta normaalisti lyhyempi on parempi. Yksi sivu on hyvä muistisääntö. Se pakottaa tiivistämään asioita ja valitsemaan ne tärkeimmät. Se poistaa turhan jaarittelun ja kiertelyn.
Toinen tärkeä on tekijä on räätälöinti. On järkevää pitää CV:tä sähköisessä muodossa tietokoneella. Silloin ansioluettelon räätälöinti onnistuu helposti jokaista uutta työhakemusta ja työpaikaa varten. Valikoi tietoja, joita tarvitset ja karsi ne joilla ei ole merkitystä hakemasi työn kannalta.
Karsiminen on muutenkin hyvä taito. Liian usein iskee himo lisätä enemmän ja enemmän, kun pitäisi miettiä haettua työtä. Silloin valitsemalla vähemmän voit korostaa niitä asioita, joilla on oikeasti merkitystä. Ansioluettelon tarkoitus ei ole olla läpileikkaus koko elämääsi.
Kolmas tärkeä pointti on muistaa suomalaisten turha vaatimattomuus ja vähättely. Unohda se täysin kun laadit CV:tä. Jos olet saavuttanut tai ansainnut jotain niin kerro siitä rohkeasti. Ansioluettelon tarkoitus on luoda sinusta positiivinen kuva ja näyttää ne vahvuuden, joita sinulla on. Vähättelemällä itseäsi et täytä työnantajan vaatimuksia.
Ansioluettelon taustalla kannattaa pitää idea siitä, että luot ja annat itsestäsi sellaisen kuvan, mitä tuleva työnantaja haluaa nähdä. Aktiivinen, aikaansaava ja sitoutumiskykyinen ovat hyviä malleja, joiden mukaan mietit itseäsi.
Ulkoasultaan CV:n tulisi olla helposti luettava ja ymmärrettä. Se tarkoittaa, että sen tulee olla siisti ja nopeasti silmäiltävä. Se merkitsee, että kielenhuolto on asiallista, käyttämäsi sanat ovat jokaisen ymmärrettävissä ja kokonaisuudesta ei löydy epäkohtia.
Lopuksi vielä: varaa reilusti (tarpeeksi) aikaa CV:n kokoamiseen. Tee siitä oman itsesi näköinen. Hyödynnä valmiita malleja ja vinkkejä, mutta lopulta tuota sisältö itse.
Hyvä ansioluettelo
Hyvä ansioluettelo on lyhyesti sanottuna seuraavanlainen:
- Ulkoasu on siisti ja hyvin selkeä
- Siitä on helposti luettavissa mitä olet tehnyt ja milloin sekä missä se on tapahtunut
- CV:stä näkyy selkeästi olennainen osaamisesi sekä muut aikaansaannoksesi
- Ansioluettelo on helppolukuinen
- Kirjoituksesta on poimittu virheet pois.
- Se on päivitetty hyvin äskeittäin ja on ajantasalla
- Se on räätälöity hakemaasi työtehtävää ja yritystä varten.
Ansioluettelon laatiminen vaiheittain
Käydään seuraavaksi ansioluettelon laatiminen askel askeleelta eli jokainen CV:n sisältämä kohta erikseen. Jokaista kohtaa ei tietystikään tarvitse ansioluettelosta löytyä vaan valitse olennaiset. Aloitetaan kuitenkin muutamasta yleisistä vinkeistä, joita tarvitset CV:n laatimisessa.
Oikeinkirjoitus
Oikeinkirjoittamisen kanssa kannattaa olla huolellinen. Se viestii osaltaa kuinka tarkka olet asioistasi. Lue aina pari kertaa CV läpi ja ole erityisen tarkka yhteystietojen kanssa. Myös yhdyssanavirheisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Pyydä vaikka puolisoa tai kaveria lukemaan se läpi. Sillä tavalla virheet saa helpommin pois.
Kannattaa kiinnittää myös tekstin juoksevuuteen eli kirjoituksen tulisi olla sujuvaa.
Alkoasu ja muoto
CV:n muoto on helpointa napata, kun lataat valmiin CV pohjan. Silloin ei tarvitse itse huolehtia vaan voi hyödyntää yleistä mallia. Muutenkin muotoasiat ovat turha stressin aihe. Pääasia, että luettavuus on hyvä. Myös marginaalit, rivivälit ja muut ovat toissijalla siisteyden ja selkeyden jälkeen.
Ansioluetteloa ei yleensä lueta pitkään tai tarkasti vaan se silmäillään läpi ja keskitytään mielenkiintoisiin kohtiin. Sen takia sen tulisikin olla helposti silmäiltävä.
Tietysti muotoiluun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos haet sellaisille aloille, jossa muotoile on keskiössä, kuten graafisessa suunnittelussa. Silloin omia taitoja voi esittää myös CV:n kanssa, mutta pidä kohtuus mielessä. Turha kikkailu ei ole hyväksi, mutta sopiva voi olla eduksi.
Viestisi
Mitä haluat kertoa itsestäsi ja mikä on tarinasi? Pääviesti nykyisin on kokemuksessa. Ammatillinen kokemuksesi kertoo itsestäsi todella paljon, mutta se ei ole kaikkea. Mieti siis millaista mielenkiintoa haluat herättää. Hyvä CV viestii sinun persoonaasi, mutta työnantajaa kiinnostavalla vivahteella. Sen tulee sopia myös yhteen työhakemuksesi kanssa. Hyvällä kokonaisuudella pystyt viestimään hyvin paljon millainen asenteesi, osaamisesi, halusi oppia sekä työpersoonallisuutesi on. Voit myös vinkata työtavoistasi, arvoistasi sekä motivaation lähteistäsi.
Henkilö- ja yhteystiedot
Omat henkilö – ja yhteystiedot ovat koko ansioluettelon perusta. Niiden kanssa ei kannata tehdä virheitä. Muista lisätä nimesi, syntymäaikasi ja paikkasi. Siviilisäätyä ei tarvitse kertoa.
Yhteystiedot on äärimmäisen tärkeää päivittää ja varmistaa, että ne ovat aina ajantasalla. Ne kannattaa tuplavarmistaa.
Kuva
Kuvan käyttäminen ei ole pakollista. Joskus sitä pyydetään, mutta useimmiten ei. Harkitse sitä työnantajan mukaan.
Kuvan käyttäminen tulee olla hallittua. Mitään poseerauskuvaa ei kannata laittaa vaan ohjeena voisi pitää passikuvan tyylistä kuvaa. Ei välttämättä niin virallinen, mutta selkeä ja asiallinen. Normaalisti pelkkä kasvokuva on riittävä.
Koulutus
Koulutus on erittäin merkittävä varsinkin uran alkuvaiheessa. Loppua kohden sen merkitys laskee ja työkokemus nousee tärkeämmäksi. Tietysti jatkokoulutukset ja erityiskoulutuksen kannattaa lisätä. Ne kertovat, että olet valmis oppimaan lisää ja pitämään osaamisesi ajantasalla.
Koulutuksia listatessa kannattaa aloittaa uusimmasta ja jatkaa vanhimpaan. Koulutusosioon kannattaa lisätä myös kurssit ja valmennukset, joihin osallistunut tai suorittanut. Mutta kerro vain ne oleelliset.
Muu osaaminen ja koulutus
Kuten sanoimme niin lisää koulutusten perään muut työhön liittyvät koulutukset. Näitä voivat olla anniskelupassi, hygienipassa, ajokortti, tulityökortti, työluva sekä muut vastaavanlaiset. Lisää myös niiden voimassaoloajan, jos ne ovat oleellisiä. Muista hyödyntää vain työn kannalta oleellisia koulutuksia.
Työkokemus
Työkokemus on luultavasti se merkittävin tekijä, kun uraa alkaa olemaan taustalla. Koko työhistoriaa ei tarvitse tai kannata käydä, mutta kaikki oleelliset tulee hyödyntää. Erikoisemmat kokemukset, vaikka olisivatkin vanhempia kokemuksia, kannattaa myös kertoa. Esimerkiksi ulkomailla työskentely voidaan katsoa posiviiviseksi asiaksi, vaikka se ei liittyisi nykyiseen työhakemukseesi.
Työhistoriasta kannattaa kertoa työnantajan nimi, työtehtävä sekä työn kesto sekä ajankohta. Samat asiat siis mitä työtodistuksesta löytyy. Kestoa ei tarvitse päivälleen laittaa vaan kuukauden tarkkuus on aivan sopiva. Työtehtäviä kannattaa avata, jos työnimike ei sitä kerro selkeästi.
Voit myös kertoa työkokemuksen hyötyjä, saavutuksia tai oppeja, jos ne liittyvät selkeästi hakemaasi työhön.
Lisää siis nämä asiat:
- Työn ajankohta ja kesto kuukauden tarkkuudella
- Työnantajan nimi ja yhteystiedot
- Sinun titteli ja työnkuvaus
- Mahdolliset saavutukset, jos ne liittyvät työhön
Voit lisätä sen CV:hen näin:
Työnantaja, 01/2006 – 08/2008
Työnimike
Tähän työnkuvaus yhdellä kahdella lauseella.
Tähän mahdollinen saavutus työhön liittyen.
Kielitaito
Kielitaidot ovat tärkeitä, mutta eivät vaadi erityistä huomiota. Kerro niistä lyhyesti ja selkeästi.
Käytä termejä kuten erinomainen, hyvä, kohtalainen ja äidinkieli. Voit myös erotella suullisen ja kirjoitetun, jos niissä on selkeästi eroja.
IT-taidot
It-taidot ovat nykyisin erittäin tärkeitä, mutta myös niiden kohdalla kannattaa käyttää harkintaa siitä, mikä on olennaista. Nimeä oleellesia ohjelmia, osaamisia ja koneita, joita osaat käyttää ja hallitset. Älä liioittele, sillä siitä jää helposti kiinni.
Luottamustehtävät
Jos olet jossain luottamustehtävässä tai olet ollut niin ne kannattaa mainita. Ne kertovat, että sinuun luotetaan ja olet aktiivinen toimija. Niistäkään ei kannata kertoa, jos et koe niistä olevan hyötyä..
Lisätietoja
Lisätietoja voi laittaa, jos olet tehnyt jotakin merkittävää, mikä ei sovi yllämainittuihin kategorioihin. Se voi olla esimerksi erityinen huomionosoitus tai julkaista. Mainitse asiasta, jos se liittyy hakemaasi työhön.
Harrastukset
Harrastuksien lisääminen ansioluetteloon on suositeltavaa tietyissä tapauksissa. Niitä kannattaa hyödyntää, jos ne luovat olennaista kuvaa sinusta tai saattaisivat kiinnostaa työnantajaasi. Harrastukset ovat kuitenkin oiva paikka karsia, jos CV näyttää koostuvan liian pitkäksi.
Uran alkuvaiheessa harrastukset voivat paikata työkokemuksen puutetta.
Luonne
Luonteen kuvaaminen ei ole pakollista. Silloin kannattaa hyödyntää muiden ihmisten kertomuksia sinusta. Mitä edelliset työnantajat tai kollegat ovat sanoneet sinusta. Älä jaarittele tai ole vaatimaton, mutta ole rehellinen.
Varusmiespalvelus
Jollain aloilla varusmiespalveluksen suorittaminen lasketaan hyödylliseksi ja silloin siitä kannattaa mainita. Myös palvelusaikana suoritetut erikoiskoulutukset kannattaa mainita. Myös uran alkuvaiheessa varusmieskoulutus voi paikata muuta työkokemuksen puutetta. Muista, että ilmoittaminen on kuitenkin vapaaehtoista ja hyöty on riippuvaista työnantajasta.
Suosittelijat
Suosittelijoiden hyödyntäminen on merkittävä etu. Suosittelijat lisätään normaalisti CV:n loppuun. Muista pyytää lupa ennen kuin lisäät suosittelijaa. Lisää myös hänen yhteystiedot, sillä se helpottaa rekrytoijaa.