Ansioluettelo ja kielitaito

Ansioluettelon osa kielitaito. Tässä artikkelissa käymme  läpi kuinka kielitaito tulee lisätä ansioluetteloon ja missä tapauksissa sitä kannattaa hyödyntää ja miten.

Ansioluettelo ja kielitaito

Kielitaidosta laitetaan normaalisti maininta osana CV:tä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ansioluetteloon tulee laittaa vain ne asiat, mitkä ovat olennaisia työtehtävässä. Kielitaito ei aina ole, mutta silti siitä olisi hyvä laittaa maininta.

Selkeä tilanne on, jos haet työtehtäviin, mistä siitä on potentiaalisesti paljon hyötyä. Näitä ovat esimerkiksi asiakaspalvelutehtävät suuremmissa kaupungeissa, missä käy paljon turisteja. Laaja kieliosaaminen on silloin huima bonus, jota moni ei voi tuoda pöytään. Se voi silloin erottaa sinut muista hakijoista ja kääntää tilanteen eduksesi.

Kielitaito kannattaa arvioida valmiiksi ja asian suhteen kannattaa olla rehellinen. Huijaamisesta voi jäädä helposti kiinni. Yleinen arvoiointi tapa on mainita oma äidinkieli ja kertoa muista kielistä asteikolla kiitettävä, hyvä, tyydyttävä ja alkeet.

Kielitaitoa kannattaa myös jakaa puhuttuun, luettuun sekä kirjoitettuun, mikäli niissä on eroa. Tämä helpottaa sekä omaa arviointia omasta osaamisesta, mutta antaa myös selkeän kuvan lukijalle.

Kaikki tarkennukset ovat myös tärkeitä, jos pystyt niitä antamaan. Työskentely ulkomailla vieraalla kielellä on yksi esimerkki. Voit myös kertoa, jos olet opiskellut vierasta kieltä tai ollut vaihto-oppilaana ulkomailla. Myös harrastuksien kautta saatu osaaminen kannattaa kertoa.

Kielitaidon lisääminen ansioluetteloon

Voit lisätä kielitaidon esimerkiksi seuraavalla tavalla ansioluetteloosi:

  • Suomi, äidinkieli
  • Englanti, hyvä kirjallinen ja erinomainen suullinen
    • Olen asunut 3 vuotta Lontoossa ja työskennellyt myyntityössä paikallisessa yrityksessä.
  • Espanja, hyvä kirjallinen ja hyvä suullinen
  • Ruotsi, lukion oppimäärä, kohtalainen kirjallinen ja suullinen
  • Saksa, alkeet

Näistä voit kuitenkin jättää esimerkiksi Saksan pois, jos se liitty hakemaasi työhön. Aikaisemmin mainitussa asiakaspalvelutyössä myös alkeet saattaisivat olla tärkeitä.