Ansioluettelo ja suosittelijat

Tässä artikkelissa käsitellään suosittelijoita sekä ansioluetteloa. Hyvä CV sisältää normaalisti muutaman suosituksen. Katsomme kuinka ne vaikuttavat ansioluetteloon ja kuinka sinun tulisi hyödyntää niitä.

Ansioluettelo ja suosittelijat

Joillain aloilla hyvät suosittelijat ovat huimaksi eduksi. Muillakaan niistä ei ole haittaa. Suosittelijoiden kanssa suora linkki haettavaan työpaikkaan on tärkeä. Jos suosittelijasi on hakemasi työpaikan toimialalla tunnettu henkilö tai hänen takanaan on tunnettu yritys tai organisaatio niin suositus on varmasti hyväksi.

Tietyissä tapauksissa hyvän suosittelijan mainitseminen ansioluettelossa tai työhakemuksessa ratkaisee työntekijän valinnan. Voidaan miettiä asiaa vertailun kautta. Kaksi samanlaista hakijaa hakevat samaa työtä, mutta toisella on alan muilta ammattilaisilta vakaat suositukset ja toisella ei. Kumman kohdalle luulet valinnan osuvan?

Suosittelijoiden tehtävä on vakuuttaa työnantaja siitä, että sinä olet hyvä ja luotettava työntekijä. Lisäksi se kertoo, että joku muu on luottanut osaamiseesi ja sinä olet palkinnut hänet hyvillä suorituksilla. Haastattelijoiden sekä työnantajien on aina helppoa tarttua suosituksiin, varsinkin jos ne tulevat tutulta henkilöltä. Niillä on potentiaalia avata suora linkki henkilöön, sillä uskomme helpommin tuttujen suosituksia kuin kylmää faktaa paperilla.

Voidaan miettiä asiaa toisen esimerkin kautta. Kuinka sinä teet isompia ostopäätöksiä? Suurin osa ihmisistä kyselee tutuilta, ystäviltä ja sukulaisilta heidän kokemuksiaan tai kuuntelee heidän näkemyksiään asiasta ja tekee päätöksiä sen pohjalta. Ravintolat ja kahvilat saavat jatkuvasti ihmisiltä eri näkemyksiä, joita he levittävät eteenpäin tapaamilleen ihmisille. Ne tiedot vaikuttavat siihen käyvätkö ihmiset näissä ravintoloissa tai kahviloissa.

Suosituksilla on sama potentaali. Siksi sinun kannattaa mainita yksi tai kaksi suosittelijaa omassa hakemuksesi. Jos sinulla on useampia niin valitse ne, ketkä sopivat parhaiten juuri hakemaasi työpaikkaan.

Ketä voin pyytää suosittelijaksi

Hyviä suosittelijoita ovat tietenkin entiset työnantajat, sillä he ovat nähneet sinut suoraan työssä. Osaltaan tästä kertoo työtodistus. Varsinkin, jos se on laajemassa muodossaan ja sieltä löytyy työnantajan arviot sinusta. Kuitenkin voit lisäksi pyytää erillistä suositusta häneltä.

Voit myös kysyä opettajiasi tai kollegoitasi suosittelemaan sinua. Käytännössä ihmisiä, ketkä ovat nähneet sinut itse teossa. Aina parhaat suosittelijat ovat kuitenkin työnantajan tuntemat henkilöt tai hänen tuntemaan yrityksen henkilökunta.

Muista, että suosittelijoilta pitää kysyä lupa ennen kuin voit lisätä hänen suosituksensa osaksi CV:tä.

Kuinka lisään suosittelijat ansioluetteloon

Suosittelijat lisätään normaalisti ansioluettelon loppuun, aivan viimeisenä kohtana. Muista, että on hyvän käytännön mukaista pyytää suosittelijoilta ensin lupa ennen kuin lisäät heitä.

On myös tärkeää, että lisää jokaisen henkilön yhteystiedot. Se lisää heti uskottavuutta sekä helpottaa rekrytoijan työtä, jos hän haluaa ottaa yhteyttä suosittelijaan.

Ansioluetteloon tulisi lisätä suosittelijan nimi, hänen tittelinsä, organisaationsa sekä puhelinnumeronsa. Voit lisätä asian seuraavalla tavalla:

”Suosittelijat:

Etunimi Sukunimi, työnimike, toimipaikka

Selvennyssuosittelijan pätevyyksistä sekä kytköksestä sinuun, esim. professori, entinen esimies tms.

Suosittelijan puhelinnumero ja sähköpostiosoite”

Milloin ja miten voin kysyä suosituksia

Suosittelijoilta voi kysyä suositusta käytönnössä aina. Entiseltä työnantajalta voi kysyä myös jälkikäteen suositusta, mutta paras aika on kun tehdään työtodistusta. Käytännössä kerrot hänelle, että haluaisit hänen suosituksensa ansioluetteloosi, koska uskot että sillä olisi suuri arvo työurasi kannalta. Pieni imartelu ei ole pahitteeksi ja se voi myös hieman vaikuttaa suosituksen laatuun.

Sama sääntö toimii muidenkin henkilöiden kanssa. Opettajilta voi kysyä suositusta milloin vain, mutta paras aika on esimerksi kun valmistut. Muita hyviä aikoja on aina, kun suoriudut erityisen hyvin jostakin tehtävästä, minkä potentiaalinen suosittelija on huomannut.