Näet sinua kiinnostavan avoimen työpaikan, otat läppärin esille ja päätät tehdä CV:n nopeaa valmiiksi. Haluat olla ensimmäisten hakijoiden joukossa ja aikaa ei ole tuhlattavaksi. Viimeistelet työhakemuksen ennätysnopeasti ja lähetät sen viipymättä. Viikot kuitenkin vierivät ja vastausta ei kuulu. Mikä mahtoi mennä pieleen?
Nopeus tuo usein mukanaan huolimattomuusvirheitä, jotka voivat heikentää työhakemustasi huomattavasti. Tässä artikkelissa katsomme mitä virheitä CV:ssä tulisi välttää 2018.
1. Kirjoitus- ja kielioppivirheet
Kollega vai kolleega? Yksittäinen kirjoitusvirhe miltei täydellisessä CV:ssä tuskin estää rekrytoijaa ottamasta sinuun yhteyttä. Toistuvat kielioppivirheet taas kertovat hakijan huolimattomuudesta (ja osaamattomuudesta).
Kirjoitus- ja kielioppivirheitä on vaikea huomata, kun tietokoneen ruutua on tuijottanut jo useamman tunnin. Tästä syystä ennen kuin lähetät työhakemuksen, pidä pidempi tauko ja tarkista se vielä uudelleen. Jos sinulla ei ole kiire, on hyvä jättää tarkistaminen seuraavalle päivälle ja kysyä vielä ystävää katsomaan CV kertaalleen läpi. Tämä on pieni hinta siitä, että saat haluamasi työpaikan.
2. Kliseet ja kuluneet ilmaisut
Kuvittele itsesi hetkeksi rekrytoijan asemaan. Ihmiset menevät usein sieltä mistä aita on matalin ja kopioivat netistä hyvältä kuulostavia lausahduksia. Työkseen ansioluetteloita lukeva ihminen huomaa kuitenkin tällaiset hyvin helposti. Varsinkin silloin, kun ne ovat kopioitu samalta sivustolta.
Käytä luovuutta ja mieti millainen yritys on kyseessä. Jos haet esimerkiksi uuteen startup -yritykseen, liian virallinen kirjoitustyyli voi jopa tiputtaa sinut jatkosta. Toisaalta monikansallinen yritys ei todennäköisesti vakuuttuisi liian rennosta hakemuksesta.
Muistan itse päässeeni haastatteluun aloittamalla työhakemuksen seuraavasti: ”Bongasin Mol.fi -sivustolta teidän ilmoituksen peliohjaajan paikasta ja innostuin niin, että melkein tipuin roskalavalta ongitusta penkistäni.” Kirjoitustyyli kertookin sinusta ja useimmiten yritykset etsivät taitojen lisäksi myös tiimiin sopivaa persoonaa. Älä siis pelkää näyttää persoonallisuuttasi.
3. CV ei ole kohdennettu
Nykyään on paljon puhetta siitä, miten CV tulisi aina kohdentaa haettuun työpaikkaan. Tämä on totta, sillä 15 vuotta sitten tekemäsi kesätyö puutarhurina tuskin parantaa mahdollisuuksia saada ohjelmoijan paikkaa. CV:n tulisi yhdessä näyttää rekrytoijalle, miten haettava työpaikka on kuin luonnollinen jatkumo urallesi.
Pidä siis CV mahdollisimman relevanttina. Sisällytä työpaikkojen kuvauksiin asioita, joita työpaikkailmoituksessa haetaan. Kerro asioista, jotka varmasti kiinnostavat rekrytoijaa. Useimmat meistä kohdentavat pelkän työhakemuksen. Tekemällä näin myös CV:lle otat etumatkaa muihin hakijoihin.
4. CV ei sisällä todisteita väitteille
Kuka vain pystyy täydentämään CV:n profiilia kertomalla olevansa iloinen ja positiivinen tiimipelaaja, mutta kuinka moni voi osoittaa sen todeksi? Oletko saanut tunnustuksen tai saavuttanut menestystä projektille näiden taitojen ansiosta? Jos kerrot esim. olevasi taitava markkinoimaan tuotteita sosiaalisessa mediassa, kerro kuinka monta seuraajaa olet saanut. Kuinka monta näistä seuraajista on tehnyt ostoksen ja millaisen konversioprosentin olet saavuttanut? Luvut vakuuttavat huomattavasti paremmin kuin pelkät sanat.
5. Relevantista palkattomasta työstä ei ole mainittu
Esim. vapaaehtoistyöstä tai blogista kertominen voi tuntua tarpeettomalta, jos et ole saanut siitä palkkaa. Totuus kuitenkin on, että olet kirjoittanut kymmeniä artikkeleita kyseisestä aiheesta, siitä ehdottomasti kannattaa mainita. Tämä kertoo aidosta kiinnostuksesta alaan, ja voi hyvin ratkaista hakemuksen sinun eduksesi.
6. Et uskalla näyttää persoonallisuuttasi
Usein CV:tä ja vapaamuotoista työhakemusta kirjoittaessa tuntuu, että pitäisi yrittää olla hieman toisenlainen ihminen. Asiat pitäisi kertoa virallisemmin ja vakavammin. Liika hiominen saattaa kuitenkin poistaa hakemuksesta juuri sen mikä tekisi siitä mielenkiintoisen. Kun kaikki pyrkivät olemaan kylmän kovia ammattilaisia, erottuvat ne henkilöt, jotka uskaltavat näyttää persoonallisuutensa.
7. Liikaa informaatiota
Valitse itsellesi sopiva CV-malli , ja pidä CV mahdollisimman lyhyenä (max. 2 sivua). Voit lyhentää kappaleita käyttämällä ranskalaisia viivoja ja kertomalla vain asioista, jotka ovat kyseisen työpaikan kannalta tärkeitä. 10 vuoden takaisen epärelevantin työkokemuksen voit huoletta jättää pois.
Yhteenveto
Nykyään aika on kortilla ja myös CV:n tulisi tehdä vaikutus nopeaa. Rekrytoijat tuskin lukevat CV:tä joka sivu toisensa jälkeen kertoo asioista, millä ei ole kyseisen työpaikan kannalta merkitystä. Kilpailua työpaikoista riittää, ja siksi myös virheisiin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tässä artikkelissa kerrotut virheet välttämällä teet hakemuksestasi huomattavasti vahvemman.
Kirjoittajasta: Janne Keskitalo on CVpohja.fi -sivuston perustaja ja vastaa yrityksen markkinoinnista ja tuotekehityksestä. Sivusto tarjoaa visuaalisia CV-pohjia, joilla erotut työnhaussa ja luot osaavan kuvan itsestäsi. Katso sivuilta millainen olisi sinulle sopiva CV-pohja.