Oikeaksi todistettu ansioluettelo

Tässä kirjoituksessa tutustumme ansioluetteloon, mikä on oikeaksi todistettu. Jossain työhakemuksissa vaaditaan oikeaksi todistettua ansioluetteloa ja siinä tapauksessa on turha lähettää pelkästään itse tulostettua versiota luettavaksi. Kerromme kuinka CV voidaan todistaa oikeaksi ja mitä se oikeen merkitsee työnantajan näkökulmasta.

Oikeaksi todistettu ansioluettelo

Erityisesti julkisen sektorin työpaikoissa pyydetään oikeaksi todistettu ansioluetteloita. Mutta myös muissakin työpaikoissa kysytään niitä tiiviiseen tahtiin. Asiaan vielä vaikuttaa väärennetyistä CV:stä kiinni jääneet henkilöt, joten yrityksen ja julkiset tahot haluavat saada oikeussuojaa.

Jos oikeaksi todistettua ansioluetteloa pyydetään, on silloin sellainen toimitettava. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sellaista voisi toimittaa muutenkin. Se voi antaa myös lisäpisteitä työnantajan silmissä, varsinkin jos CV on hieman erikoisempi. Eikä todistaminen ole prosessina vaikeaa, joten todennäköisesti se maksaa vaivan.

Joskus työnantaja voi pyytää CV:n lisäksi mukaan myös jäljennöksiä todistuksista. Ne kannattaakin liittää silloin mukaan hakemuksen sekä CV:n liitteiksi. On normaali käytäntö ja hyvien tapojen mukaista, että todistukset todistetaan myös oikeiksi.

Kuinka ansioluettelon oikeaksi todistaminen tehdään

Ansioluettelon oikeaksi todistaminen on yksinkertaista. Käytännössä tarvitset kaksi täysi-ikäistä ihmistä, jotka voivat tarkistaa ansioluettelosi sisällön ja paikkansa pitävyyden. Lopuksi he allekirjoittavat todistuksen ja siten todistavat sen oikeaksi. Helpoiten teet sen pyytämällä kahta ystävääsi tai naapuriasi lukemaan ja allekirjoittamaan valmiiksi tulostetun CV:n.

Saman tehtävän voi myös tehdä julkinen notaari. Tätä palvelua tarjoaa ainakin maistraatti Suomessa. Palvelu on kuitenkin maksullinen. Hinta on normaalisti noin 60 euroa. Tätä kutsutaan ns. virallisesti oikeaksi todistamiseksi.

Ansioluettelon liittäminen työhakemukseen

Ansioluettelo on aina liitteenä työhakemukselle ellei asiasta erikseen mainita. Hyvä tapa on mainita viitteessä, että ansioluettelo on todella oikeaksi todistettu. Lisää työhakemukseen viite näin:

”Liitteenä oikeaksi todistettu ansioluettelo”