Palkankorotus

Tässä artikkelissa käsitellään palkankorotusta. Käymme läpi kuinka palkankorotus voidaan hankkia sekä kuinka ansioluettelo ja palkankorotus liittyvät toisiinsa. Voit myös ladata artikkelin lopusta palkankorotushakemuksen.

Palkankorotus

Palkankorotus on yksinkertainen asia. Käytännössä se tarkoittaa oman palkkasumman neuvottelemista sellaisella tasolla kuin sinä ja työnantajasi yhdessä näet sopivaksi. Palkan tarkoituksena on heijastaa sinun arvoasi työntekijänä työnantajalle.

Normaalisti palkankorotus Suomessa saadaan osana yhteistä työehtosopimuksen korotusta tai sitten ikälisien tai palvelusvuosien korotuksien kautta. Kuitenkin tulisi muistaa, että lähes jokaisella on mahdollisuus neuvotella itselleen lisää palkkaa. Harvat kuitenkin tekee sen mikä olisi tärkeintä eli ottaisi vastuun omasta palkastaan ja tekisi aloitteen palkankorotuksen saamiseksi.

Käymme tässä kirjoituksessa käydään vinkit, joiden avulla tiedät milloin sinun kannataisi hakea palkankorotusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kerromme sinulle yleisimmät palkankorotuksen ehdot eli asiat joiden avulla korotus on saatu.

Palkankorotuksen ehdot

Palkankorotusta pyydetään monista syistä. Aina asiaa ei valitettavasti mietitä loppuun ja palkankorotusta pyydetään useista henkilökohtaisista syistä. Näitä ovat oma taloudellinen tilanne, esimerkiksi kulujen nouseminen tai vaikka pyykinpesukoneen hajoaminen. Nämä eivät tietystikään ole hyviä syitä lähteä kinumaan palkankorotusta. Työnantajalla ei ole mitään syytä puuttua sinun elämääsi tai mitään perustelua lähteä maksamaan lisää palkkaa sinulle sen takia.

Toinen usein käytetty heikko syy on kollegan palkka. Jos toinen työntekijä saa enemmän palkkaa, voi se johtua hänen ansioistaan. Se ei tietysti tarkoita, että sinä ansaitset samaa palkkaa automaattisesti. Ei edes silloin, että teette suunnilleen saman verran töitä, ainakin omasta mielestäsi. Kyse on silloin kuvasta jonka pystyt antamaan esimiehellesi. Ehkä toinen henkilö on antanut paremman kuvan itsestään. Tämä ei tarkoita sitä, ettetkö ansaitsisi palkankorotusta. Voit hyvinkin ansaita sen, mutta se tarkoittaa että perustelusi ovat väärät.

Mitä sitten ovat hyviä perusteluita? Niiden pitäisi olla melkein itsestään selviä asioita. Otetaan aluksi käsittelyyn se ajatusmalli, mitä sinun kannattaisi käyttää. Ehkä se saattaa harmittaa tai ärsyttää sinua, mutta valitettavasti se on tapa miten työnantajasi ajattelee asiaa. Eli kuinka paljon hyötyä tai arvoa pystyt yritykselle tuottamaan? Mitä enemmän pystyt näitä asioita tekemään, sitä enemmän todennäköisesti saat palkkaa. Hyöty tai arvo ei välttämättä ole suoraan rahaa tai liikevaihtoa vaan se voi olla monia asioita. Mitä paremmin ja selkeämmin sen voit esimerkiksi rahassa tai uusissa asiakkaissa esittää, sitä parempi.

Hyviin perusteluihin kuuluu siis sinun osaaminen ja sen kasvaminen. Osaaminen voi tulla kokemuksen myötä tai se voi syntyä lisäkoulutusten tai valmennusten kautta. Niihin kuuluu myös erilaisten vastuiden lisääntyminen, kuten merkittävä rooli tärkeässä projektissa tai hankkeessa. Perusteluna voi käyttää myös jatkuvia erinomaisia työsuorituksia.

Näistä muutamista asioista kannattaa lähteä liikenteeseen. Nosta asiat selkeästi esille eli yritä näyttää selkeällä mittarilla kuinka olet onnistunut parantamaan omaa toimintaasi yrityksen kannalta paremmaksi. Mikäli voit osoittaa oman arvon noususi, ei työnantajalla ole periaatteessa mitään syytä kieltäytyä. Toki hän voi silti tehdä sen. Silloin kannattaakin harmistumisen sijaan kysyä, että mistä korotus jäi kiinni ja mitä voisit tehdä tilanteen muuttamiseksi. Pelkästään tämä voi muuttaa tilanteen piakkoin, koska osoitat erinomaista asennetta ja halua kasvaa.

Ansioluettelo osana palkankorotusta

Kuinka ansioluettelo voi toimia osana palkankorotusta? Itseasiassa kahdella eri tavalla. Paras tilanen saada korotus palkkaan on, kun haet uutta työtä. Siinä tilanteessa voit näyttää CV:llä kuinka arvokas olet ja mitä palkkaa haluaisit.

Toinen hyvä tilanne on nostaa CV esille, kun neuvottelet palkankorotuksesta. Jos voit näyttää siinä huomattavan muutoksen siihen, kun hait työtä ensimmäisen kerran niin voit näyttää konkreettisesti paperilla kuinka paljon arvokkaampi olet työnantajalle.

Lataa ansioluettelomalli täältä.

Palkankorotushakemus

Palkankorotusta on järkevää hakea kirjallisen hakemuksen kanssa. Voit ladata alla olevasta linkistä erittäin tehokkaan hakemuspohja. Sen avulla pystyt kokoamaan kaikki tarpeelliset tiedot selkeästi työnantajaasi varten.

Voit ladata pohjan koneellesi ja aloittaa täyttämisen välittömästi. Lataaminen on ilmaista. Kehotamme sinua tulostamaan hakemuksen välittömästi täytön jälkeen ja palauttamaan sen henkilökohtaisesti työnantajallesi.

Lataa palkankorotushakemus täältä. Voit myös ladata ohjeet hakemuksen täyttämiseen sekä esimerkki hakemuksen. Lataa koko paketti täältä.